Yüksek katlı binaların her geçen gün artması, asansörlerin yaygın şekilde kullanılması zorunluluğunu doğurur. İnsanların her gün defalarca kullandığı asansörleri güvenli tutmanın en etkili yolu ise bakımlarının düzenli olarak yapılmasından geçer.

Bu bakım çalışmaları sırasında, asansörün sağlıklı şekilde çalışabilmesi için hayati öneme sahip olan kılavuz rayları, hız regülatörü, asansör dolgu ağırlığı, askı elemanı, kontrol paneli, kabin gibi parçalar dikkatlice kontrol edilir. Greenweight olarak ekotasarım asansör dolgu ağırlıklarını geri dönüştürülmüş malzemelerden yenilikçi bir yaklaşımla üretiyoruz.

Alanında uzman ve yetkili denetim mühendisleri tarafından, periyodik olarak bakım yapılan her asansöre; kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renklerde etiketler yapıştırılır. Asansör etiketleri, kullanım uygunluğunun incelenmesi sonucunda asansör yönetmeliklerine uygun olarak kabin içerisinde, asansörü kullanan kişiler tarafından rahatça görülebilecek bir yere yapıştırılır. Bu etiketler, asansörlerin can ve mal güvenliğine uygun olup olmadığını ifade eden etiketlerdir.

Yeşil ve mavi etiketler asansörlerin güvenliği konusunda herhangi bir uyarı anlamı taşımazken, sarı etiket asansörün dikkatli bir şekilde kullanılması ve kırmızı etiket ise asansörün hiç kullanılmaması gerektiği anlamına gelir.

Sürekli kullandığınız asansörlerde bu etiketler yoksa, en kısa zamanda yetkili kişiyle görüşerek asansörlerin periyodik bakım ve kontrolden geçmesini sağlayın. Eğer etiketler varsa ancak okunmuyorsa ya da zarar görmüşse, gerekli kontrollerin ardından bu etiketlerin mutlaka yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Etiketlerin renklerine göre ne anlama geldiklerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Asansör Etiketleri Ne Anlama Geliyor?

Asansör etiketleri, yılda bir kez uzman ve yetkili mühendisler tarafından asansörün kullanım uygunluğunun incelenmesi sonucunda asansör yönetmeliklerine uygun olarak asansör kabinine yapıştırılır. Asansör kabini içerisinde, asansörü kullanan herkesin görebileceği bir noktaya yerleştirilen bu etiketler farklı renklere sahiptir ve her bir renk farklı bir anlam taşır. Asansör etiketlerinin renklerinin ne anlama geldiği aşağıda detaylıca açıklanmıştır.

1. Kırmızı Etiket

Kırmızı etiket, can ve mal güvenliği açısından yüksek riskli bulunan ve bu risklerin kısa süre içerisinde giderilmesi istenen asansör etiketlerine verilen isimdir.

Tespit edilen risklerin 30 gün içinde giderilmesi gerekir. 30 günlük sürenin ardından asansör yeniden kontrol edilir. Eğer sorun giderilmemişse asansörün kullanım dışı bırakılması gerektiği binanın bağlı bulunduğu belediyeye bildirilir. Belediye yetkilileri asansörü mühürleyerek kullanıma kapatırlar. Takip ve kontrol sürecinin mutlaka uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılması gerekir.

2. Sarı Etiket

Sarı etiket, uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan denetimler sonucunda hem can hem de mal güvenliği açısından sorunlu görülen asansörlere yapıştırılan bir etikettir. Sarı renkli etiket yapıştırılan asansör, ilgili bina yönetimine bildirilir ve tespit edilen sorunların 60 gün (2 ay) içerisinde giderilmesi istenir. Kusurlarının giderilmemesi halinde tutanak tutularak durum kayıt altına alınır.

3. Yeşil Etiket

Yeşil etiketler, uzman mühendisler tarafından yapılan test ve denetimlerin ardından can ve mal güvenliği için hiçbir risk taşımayan ve kullanıma uygun bulunan asansör etiketleridir.

4. Mavi Etiket

Mavi etiket, uzman kontrol mühendisleri tarafından yapılan test ve denetimlerin sonucunda hem can hem mal güvenliği açısından hafif kusur oluşturacak eksikliklerin bulunduğu asansörlere yapıştırılan etikettir. Belirtilen eksiklik ve aksaklıkların 1 yıl (12 ay) içerisinde giderilmesi gerekir.

Asansörlere binerken aklınızda bir soru işareti olmaması ve yaşanabilecek aksiliklerden ve kazalardan mümkün olduğunca kaçınmak için, asansör etiketlerine dikkat edin.

Güvenlik ve Uyarı Levhaları

Her gün milyonlarca insan tarafından kullanılan asansörlerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için düzenli olarak denetlenmesi ve bakımlarının yapılması gerektiğini yukarıda açıkladık. Bu asansör denetimlerindeki önemli unsurlardan biri de asansör güvenlik ve uyarı levhalarıdır.

Asansörlerinin güvenliğine ilişkin bilgiler barındıran bu metal levhalar genellikle asansör kod veri levhaları olarak adlandırılır ve bulundukları asansörün ilgili tüm standartlara uygun olduğunu garanti eder.

Veri levha kodları, asansör denetimlerinin ve testlerinin önemli bir parçasıdır. Eğer bir asansör değiştirilirse, yeniden ayarlanırsa veya yenilenirse bu bilgi mutlaka kaydedilmeli ve işaretlenerek belirtilmelidir. Bu tür değişiklikler genellikle tadilat olarak adlandırılır.

İşte asansörlerde karşılaşabileceğiniz güvenlik ve uyarı levhaları:

1. ASME A17.1

Amerikan Makina Mühendisleri Derneği (American Society of Mechanical Engineers), endüstri standartlarını belirlemek de dahil olmak üzere birçok kaynak ve hizmet sunan bir dernektir.

ASME A17.1, Amerikan Makine Mühendisleri Derneği tarafından yayınlanan ve asansörlerin, yürüyen merdivenlerin ve ilgili taşıyıcı sistemlerin tasarımı, inşası, montajı, işletilmesi, denetlenmesi, test edilmesi, bakımı, değiştirilmesi ve onarımını kapsayan bir güvenlik kodu ve standarttır.

Bu kod, bu tür taşıyıcı sistemlerin güvenliği, performansı ve uygunluğunu sağlamayı amaçlar ve bu alanlarda çalışan mühendisler, tasarımcılar, montajcılar, denetçiler ve diğer ilgili paydaşlar için rehberlik sağlar.

ASME A17.1 yönergelerinde, asansörlerin mutlaka metal bir kod veri levhasıyla işaretlenmesi gerektiği belirtilmektedir.

Bu veri levhası güncel bilgiler sağlamalı ve denetim amacıyla net bir şekilde görülebilir olmalıdır. Ayrıca levhanın nereye takılabileceği de kurallarda açıkça belirtilmiştir. Bunun için uygun yerler denetleyicinin üzeri veya ana hat bağlantısıdır.

2. Maksimum Doluluk İşaretleri

Kalabalık bir asansöre bindiyseniz, asansör kapısının geç kapanması veya kapandıktan sonra hareket etmeden açılması size bir sorun olduğunu düşündürmüştür. Asansörlerin taşıyabileceği maksimum kapasitesi vardır ve bu kapasitenin aşılması durumunda bir güvenlik tedbiri olarak hareket etmezler.

Bu toplam ağırlık veya yolcu sayısı sınırlamasını belirten işaretleri asansör kabini içerisinde mutlaka görmüşsünüzdür. Bir asansörün güvenlik açısından ne kadarlık bir taşıma kapasitesine sahip olduğu mutlaka belirtilmelidir. Bu maksimum taşıma kapasitesi levhaları asansör güvenliği için önemlidir ve görülebilecek bir yere asılarak gerekli güvenlik bilgileri sağlar.

Binaların büyüklüğüne ve içinde yaşayan ya da çalışan insan sayısına göre yaygın olarak 630kg, 825kg, 1000kg ve 1175kg taşıma kapasitesine sahip asansörler kullanılır. Bu asansörler sırasıyla 8, 11, 13 ve 16 kişilik olurlar.

3. Yangın Güvenliği/Acil Durum İşaretleri

Her asansörde, kullanan kişilerin rahatlıkla görebileceği yerlere yapıştırılmış olan güvenlikle ilgili açık ve belirgin bir kimliklendirme bulunmalıdır. Bu bilgiler, özellikle yangın ve acil durum hallerinde insanlara yardımcı olacak ve yol gösterecek birtakım bilgi ve işaretler içerir. Bu işaretler acil bir durum yaşanması halinde açık ve anlaşılır talimatlar sağlar.

Örneğin, bu acil durum işaretleri bir yangın sırasında zaman kaybetmemeleri için itfaiyecilere asansör işletim kontrolleri konusunda net talimatlar sağlayabilir. Birçok asansörde yolcular için de talimatlar bulunur. Bu talimatlar, en hızlı ve güvenli çıkış yolunu veya acil çıkışı noktalarını gösteren haritalar dahi içerebilir.

Okan Ergin

Okan Ergin

Okan Ergin, 2005 yılından beri Ergin Makina şirketinde Genel Koordinatör olarak çalışmaktadır.