Dünyanın en yüksek binaları listesine girecek bir gökdelen inşa etmek dünya genelinde pek çok mimarın hayalidir. Bu sayede eserleri rekorlar kitabına girerken kendi isimleri de unutulmazlar arasına yazılır. Bu yazımızda, çağdaş tasarımları, sahip oldukları teknolojik yenilikler, nefes kesen güzellikleri, mimari plan özellikleri ve modern yaşama kattıklarıyla öne çıkan dünyanın en yüksek binalarını konuşacağız.
Dünyanın En Yüksek Binaları
Mimarlık tarihi boyunca pek çok bina, belli dönemler için, dünyanın en yüksek binası unvanının sahibi olmuştur. Dünyanın en yüksek binaları dendiğinde ilk akla gelenler, New York’taki Chrysler Binası, Empire State Building, Şikago’daki Willis Kulesi, Kuala Lumpur’daki Petronas Kuleleri ve Taipei’deki Taipei 101 binalarıdır. İnşaat sektöründe kullanılan malzemeler ve mühendislik uygulamaları daha sofistike hale geldikçe ortaya daha cesur ve rekorlar kırmaya istekli projeler ortaya çıkar. Gelin şimdi dünyanın en yüksek 12 binasına göz atalım.
1. Burç Halife
2010 yılının ocak ayında Dubai’nin merkezinde açılan Burç Halife, kendisini şu an için dünyanın en yüksek binası yapan yaklaşık 828 metre yüksekliğe sahiptir. Bu karma kullanımlı gökdelen, 1930 yılında dünyanın en yüksek binası olan New York’taki Empire State Building’in iki katı yüksekliğindedir. 163 katlı bu devasa kulede, restoranlar, daireler, ofisler, süitler ve lüks oteller bulunur. Dünyanın en yüksek gözlem terasına ve en yüksek asansörüne de sahip olan binanın tasarımı, Chicago merkezli Skidmore, Owings and Merrill mimarlık firması tarafından yapılmıştır.
2. Şanghay Kulesi
Dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan ve Çin’in Şanghay şehrinde bulunan Şanghay Kulesi, 632 metrelik yüksekliğiyle şu an için dünyanın en yüksek ikinci binasıdır. Amerikan mimarlık firması Gensler tarafından tasarlanan binanın yapımı 20 yıl sürmüştür. 128 katlı kulede, saniyede 20.5 metre hızla hareket eden dünyanın en hızlı ikinci asansörü bulunur. Her ne kadar dünyanın en yüksek binası Burç Halife olsa da Şanghay Kulesi kullanılabilir kat yüksekliği bakımından en yüksek bina unvanının sahibidir.
3. Ebrac el-Beyt Saat Kulesi
120 kattan oluşan ve 601 metre yüksekliğe sahip Ebrac el-Beyt Saat Kulesi, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinin merkezinde yer alır. Lübnanlı mimarlık firması Dar Al-Handasah tarafından tasarlanan ve yapımı 6 yıl süren kule dünyanın en yüksek üçüncü binasıdır. Dünyanın en yüksek binası unvanına sahip olmasa da 15 milyar doları bulan inşaat maliyetiyle dünyanın en pahalı ve kat alanı dikkate alındığında dünyanın en büyük binasıdır. Ayrıca, kulenin dört yüzünde de bulunan saat 43 metrelik çevresiyle dünyanın en büyüğüdür.
4. Ping An Uluslararası Finans Merkezi
Dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan ve 2017 yılında tamamlanan Ping An Uluslararası Finans Merkezi, yaklaşık 599 metre yüksekliğiyle Shenzhen’in en yüksek binası, Çin’in en yüksek ikinci binası ve dünyanın en yüksek dördüncü binasıdır. 100 ofis katından oluşan binanın altyapısı, New York merkezli Kohn Pedersen Fox Associates mimarlık firması tarafından yapılmıştır. Binanın yapısal tasarımı ise, yine New York merkezli Thornton Tomasetti tasarım firması tarafından gerçekleştirilmiştir. Binanın cephesi, paslanmaz çelik ve camdan oluşur.
5. Lotte Dünya Kulesi
Yaklaşık 554.5 metre yüksekliğe sahip Seul’daki Lotte Dünya Kulesi, 123 katlıdır ve Güney Kore’nin en yüksek, dünyanın ise en yüksek beşinci binasıdır. İçinde, dünyanın en büyük kapalı tema parkı, açık hava parkı, lüks oteller, konutlar, ofis alanları, tiyatrolar, alışveriş merkezleri ve Kore halk müzesi bulunan binayı New York merkezli Kohn Pedersen Fox Associates mimarlık firması tasarlamıştır. Binanın en üst 10 katı, gözlem terası ve çatı katı kafe gibi kamuya açık kullanıma ve eğlence alanlarına ayrılmıştır.
6. Dünya Ticaret Merkezi
Dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan ve Özgürlük Kulesi olarak da bilinen 93 katlı One World Trade Center, Manhattan’daki Dünya Ticaret Merkezi’nin ana binasıdır. New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin yerine inşa edilmiştir. Yaklaşık 541 metre yüksekliğinde olan binada 71 adet asansör bulunur ve zemin kattan en üst kata ulaşmak sadece 60 saniye sürer. Dünyanın en yüksek altıncı binasının tasarımı Skidmore, Owings & Merrill (SOM) mimarlık firması tarafından yapılmıştır.
7. Guangzhou CTF Finans Merkezi
Çin’in Guangzhou şehrinde bulunan 111 katlı Guangzhou CTF Finans Merkezi yaklaşık 530 metre yüksekliğindedir. 2010 yılında inşa edilen Çin’in üçüncü ve dünyanın yedinci en yüksek binası olan merkezde, ofisler, konutlar, oteller ve konferans alanı yer almaktadır. Daha çevre dostu bir bina olması amacıyla dış yüzeyi cam ve camlı seramik ile kaplanan kulenin 111’inci katında bulunan gözlem terası, dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife’nin gözlem terasından biraz daha alçaktadır.
8. Tianjin CTF Finans Merkezi
Dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan 97 katlı Tianjin CTF Finans Merkezi, Guangzhou CTF Finans Merkezi ile aynı alanı paylaşır. 530 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek 7’nci binası olan kulede, birçok lüks ofis, hizmetli daireleri ve beş yıldızlı bir otel bulunur. Bu devasa bina, Tianjin’de bulunan en yüksek ikinci binadır. Kule rüzgâra, güneşe ve neme maruz kalan yüzey alanını en aza indirgemek amacıyla incelen bir yapıda tasarlanmıştır. LEED Altın standartlarına uygun şekilde tasarlanan binada, iyileştirilmiş doğal ışık, yüksek performans ve geniş peyzaj düzenlemeleri göze çarpar.
9. CITIC Kulesi
China Zun olarak da bilinen CITIC Kulesi, Beijing’in Merkezi İş Bölgesi’nde bulunur. Yaklaşık 527 metre yüksekliğindeki bina, farklı amaçlar için kullanılan karma kullanımlı bir yapıya sahiptir. 109 katlı gökdelenin yeraltında de sekiz ek katı vardır. Yaklaşık 60 katı ofis alanlarına, 20 katı lüks konutlara ve 20 katı da 300 odalı bir otele ayrılmıştır. 7 yılda tamamlanan CITIC Kulesinin yapısal mühendisi, Arup firmasıyken tasarımı Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) firmasına aittir.
10. Taipei 101
Dünyanın en yüksek binaları arasında yer alan Taipei 101, Tayvan’ın Taipei şehrinin Xinyi Bölgesi’nde, finans ve alışveriş merkezleriyle tanınan bir alanda bulunur. 101 katı bulunduğu için Taipei 101 adını alan bina, 508 metre yüksekliğindedir ve içinde ofisler ve perakende mağazaları bulunur. Dünyanın en yüksek binası rekorunu 2003 yılında kırmasına rağmen daha sonra bu unvanı Burç Halife’ye kaptırmıştır. Binanın 91’inci katında bulunan seyir terası, dünyanın en yüksek üçüncü açık seyir terasıdır ve yerden 392 metre yüksekte bulunur. Taipei 101 dünyanın en yüksek binası olmasının yanı sıra, dünyanın en hızlı asansörlerine ve dünyanın en yüksek güneş saatinde sahiptir, ayrıca en yüksek rüzgâr kulesi ve dünyanın en yüksek yeşil binasıdır.
11. Wuhan Greenland Merkezi
636 metre olacak şekilde planlanan Wuhan Greenland Center, hava sahası düzenlemeleri sebebiyle inşaat başlamışken yeniden tasarlandı ve 476 metre olarak inşa edildi. Finansal problemler ve koronavirüs pandemisi gibi çeşitli sebeplerle inşaatı pek çok kez durdurulan bina 10 yılda tamamlanabildi. 4.5 milyar dolar maliyetle inşa edilen bina, Orta Çin’deki en yüksek, dünyanın ise 14’üncü en yüksek binasıdır. İçerisinde otel odaları, ofis ve yemek alanlarının yanı sıra otopark ve bisiklet park alanları da bulunur.
12. Şanghay Dünya Finans Merkezi
Yapımı 2008 yılında tamamlanan Şanghay Dünya Finans Merkezi, dünyanın en yüksek binaları arasında bulunur ve tasarımı, Kohn Pedersen Fox, inşası Mori Building Company firmasına aittir. Şanghay’ın Pudong Bölgesi’nde bulunan karma kullanımlı bu bina, 62 ofis katı, konferans salonları, alışveriş merkezi ve yemek alanları içeren dikey bir şehirdir. Ayrıca binanın 79 ila 93’üncü katları arasında, dünyanın en yüksek oteli olan 174 odalı beş yıldızlı Park Hyatt Hotel bulunur. 94 ila 100’üncü katlar arasında ise ziyaretçi alanı ve seyir terası bulunur. Şeklinden dolayı binaya, “Şişe Açacağı” lakabı takılmıştır.